Sandefjord 46
Sandefjord 71

ROLLEBYTTE i Sandefjord

Hjemmelaget vant fortjent 5–2 – ikke til å kjenne igjen!

Dagens hovedseriekamp på Sandefjord Stadion hadde de to samme aktører som forrige søndagens semifinaleoppgjør: Sandefjord og Rosenborg. Forestillingen i dag var likevel vesensforskjellig fra den for 7 dager siden. Forrige søndag var Rosenborg overlegen mens Sandefjord spilte statistenes roller. I dag var det helt omvendt. Fra begynnelsen til slutt var det Sandefjord som spilte hovedrollen og trønderne får være glad til at de slapp med. Det var en vesentlig grunn til at Sandefjord vant kampen. Guttene la for dagen den rette innsatsvilje, de ville noe, de ville vinne og derfor vant de også!

Rosenborg dirigerte farten de ti første minuttene og viste Sandefjord-ingene en del av sitt store, rike og morsomme fotballrepertoar, men senere falt de helt ut av bildet. Skudd manglet nesten totalt og de to mål Rosenborg fikk, var først en lei miss av Yngve Karlsen og dernest straffespark. Kampen var 10 minutter gammel da Sandefjord tok ledelsen. Jens Møller burde ha scoret, var ytre venstre Reidar Pedersen som ordnet returballen i nettet. Et kvarter senere var det 2–0. Igjen scoret Reidar Pedersen, denne gang på pasning fra center forward Møller. 3–0 ble det etter 31 minutter. Da fikk Sandefjord straffespark for felling av indre venstre Trygve Tangen og samme mann levnet Sverre Fornes ingen sjanser.

Tre null var stillingen ved pause, men knapt ett minutt etter sidebyttet, la Jensen avsluttet en fin og fiks kombinasjon med en like fin scoring. I det 12. minutt var det så Rosenborgs tur. Yngve Karlsen feilet katastrofalt og Kåre Rønnes hadde fri bane til mål. Han lot seg ikke be to ganger. Bare tre minutter senere reduserte Rosenborg til 2–4, denne gang på straffespark for hands på venstre back Kjell Østby. Kåre Rønnes var eksekutør og like sikker som forrige søndag.

Etter dette kviknet Rosenborg merkbart til og så tross alt en sjanse til i hvert fall uavgjort. Sandefjord lot seg imidlertid ikke bringe ut av balanse og oppnådde sin femte og kampens siste scoring i det 15. minutt. Det var center forward Jens Møller som fluktet frispark fra Hans Sperre direkte i mål. Som nevnt – Sandefjord la en ganske annen vilje for dagen enn siste søndag. Hele laget gikk inn for den oppgave å ta revansje og dermed sikre seg to meget betydningsfulle poeng i serien.

Odd Erland Johansen i mål var lagets og banens beste spiller med en rekke redninger av høyeste klasse. Yngve Karlsen spilte mange grader bedre som center half enn sist. Eksperimentet med 18-årsdebutanten Gunnar Prytz (egentlig fra Røros) som ytre høyre og 19-åringen Oddvar Jensen som indre høyre overtraff alle forventninger. Spesielt i første omgang leverte de mye positivt. Rekkens beste var ellers indre venstre Trygve Tangen.

ALLER ROSENBORGGUTTENE SPILTE SVAKERE ENN SIST Absolutt ingen av Rosenborgs spillere viste tilnærmelsesvis det de gjorde for åtte dager siden da de laget oppvisningsshow på Sandefjord Stadion. Er det spilletretthet eller reaksjon etter finaleplassen som gjør seg gjeldende? I en liten periode ved kampens begynnelse viste Rosenborg oss det som har skapt lagets suksess, men siden var det ikke mye å glede seg over.

Forsvaret var utrolig åpent og må bare være glad at det slapp med fem baklengsmål. Ikke minst ellers så sikre Sverre Fornes spilte hasardiøst. Heller ikke angrepsrekken kom på langt nær opp mot sitt beste. Kåre Rønnes var den minst dårlige. Wingene Tore Pedersen og Svein Erik Jakobsen forsøkte å gjøre det beste ut av det, men kom som regel til kort mot Sandefjord hårdtspillende backer som kampen igjennom markerte sine winger langt bedre enn sist. Rolf Erling Olsen, Skeid, dømte meget godt. Det var vel 2000 tilskuere. Rosenborg spilte i blå trøyer, utlånt av Norges Fotballforbund. Disse blå trøyer pluss hvite bukser skal være Rosenborgs finaledrakt og ble altså prøvekjørt nå. Odd spilte mot Lisleby i røde trøyer som blir Odds finaledrakt. Ingen av cup-finalistene får som kjent spille cupfinalen i sine hvit-sorte drakter.